http://bling-bling-ropol-ropol.blogspot.com

Thursday, July 28, 2011

Menjaga Agama semasa berkerja


♥ Assalamualaikum & Salam Bling-bling ♥

Memang Susah..

aku maksudkan Aurat dan Solat.

Sekarang aku ditugaskan menjaga SCN. Blur apalah nama singkatan ni.Rupanya Special Care Unit. Kanak-kanak (baby!) yang memerlukan perhatian yang lebih ditempatkan di sini

Semestinya masuk di wad ini dikehendaki memakai baju biru dan lengan baju juga terpaksa dilipat. Mendedahkan aurat. Disebabkan tuntutan kerja sepaya baju yang panjang tak mengena pesakit dan menyebabkan penyebaran kuman dari pesakit ke pesakit.
Walaupun tak suka, kena buat kan. Lipat lengan baju dan start membasuh tangan setiap kali dari pesakit ke pesakit atau pun pakai je hand rub.
kalo kelam kabut ada emergency di OT (dewan bedah), terus tukar baju dan pakai cap (bersama anak tudung), leher nampak dan sebahagian tangan terdedah. Memang tak sempat nak ambik tudung spare dan pakai hand sock. (agak terkilan gak aurat terdedah).Gundah gulana je kalo kena masuk OT.

Solat jugak menjadi tunggang langgang walaupun belum lagi termiss solat tapi kadang-kadang di saat-saat akhir waktu. Kadang-kadang waktu free, waktu tak masuk lagi. Tapi masa azan, banyak plak tugas terpaksa diselesaikan. Kena review patient sebelum MO or pakar datang. HO kena review lebih awal. Tambah-tambah waktu Maghrib masa tue, ramai plak pesakit masuk wad, kena clerk, take blood, sent blood, trace result (call banyak kali tak angkat-angkat).
Waktu free terus ke bilik sembahyang yang ada di setiap wad.

Nak try menjaga solat di awal waktu sebaik mungkin.
Dah sedia tudung spare just untuk OT.

p/s: senyuman kanak-kanak yang dah sembuh sangat bahagia. Lagi-lagi kalo baby tue nak suruh kita dukung dia..hehe.

jangan lupe LIKE page BLING-BLING ROPOL-ROPOL kat sidebar tue :)klik sekali sehari :)

7 comments:

  1. ermm ms jd stdn nurse n kne msk ot dulu mmg situasi kita sma..gundah gulana sbb trdedh sna trdedh sini,isu xnak pkai cap bg yg muslim jd isu bsar bila kitaorg pkai tdg..ermm nsib baik ade yg prihatin psl aurat ni,alhamdllah ade phak yg sokong..nway dr sol cayok2 keje bgus2 jga baby baik2 tau..hehe

    ReplyDelete
  2. insyaAllah Allah akan permudahkan akak. niat ikhlas kerane Allah and cube sedaye upaye tok menjage agamaNya ;) gudlak kakak!

    ReplyDelete
  3. kak sol, smoga Allah permudahkn urusan kak sol spnjg ho.. yg pnting, kena bertegas. jaga prinsip. smoga Allah berkati (^_^)

    ReplyDelete
  4. yer its also same over husm..good luck to you Dr.Sol!

    ReplyDelete
  5. kita cuba yang terdaya..
    yang mampu kita buat sehabisnya

    tentang penilaiannya..
    kita ada Tuhan..
    biar dia tentukan..

    moga terus berhemah..

    ReplyDelete
  6. insya allah, di permudah Dia nanti. yg penting, niat kita nk tolong org. all da best dr. :)

    ReplyDelete
  7. may Allah give you strength!!! :D

    ReplyDelete

rajinkan tgn untuk bgtau sakit ape..hehe..ops komen anda :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...