http://bling-bling-ropol-ropol.blogspot.com

Tuesday, April 13, 2010

Medical posting 4th edition


giler bengkak mata aku


beberapa post sebelum ni menunjukkan ke-stress-an aku yg tak diketahui sebabnye (nak kate sal medical posting..tak la sgt)..tp adela benda yg aku geram and marah sal benda2 yg cuba mempermainkan perasaan,jiwa aku last week..

ade beberapa group-mates aku dan member2 laen tegur muka aku cam sakit..muka cam letih,mata cam xcukup tido..mata cam ngantuk..(suma comments yg nmpk aku ni xbermaya)

mase tue aku xamik kesah pun ape dorang cakap (sbb xde feeling pe2 mase 2..jiwa kosong...melayang pergi)

tapi bila buka je gmbr yg ambik last week arini ,mase keluar dinner ngan elly & echa kat Noodle Station..thanx Elly belanje..hehe..insyaallah, Doktor Ellyana.

seriously, mata aku cam org sakit....no wonderla ramai tegur
camne aku leh tak perasan..padahal tiap2 ari mengadap cermin..kat meja study (dorang panggil...bg aku meja FB aku..haha) mst ade cermin..

bile aku xde mood..xde perasaan pe2..jiwa rase kosong 2...suma benda aku xpeduli..diri sndr pun tak terjaga..jerawat plak gatai nak timbul xmau surut2 (geram), study entah ke mana..rase nak lari dr segala benda

setelah mengedit2 skit..still mata bengkak aku xdpt disembunyikan..cam mata org cina belakang umah atuk pun ade

realitinye...HIDUP KENA ENJOY!!!...kalo tak, ade mata sembab cam aku..

checklist: periorbital edema but no history of fever, sore throat, leg edema, urinary symptom, chest pain, no rash, other systems was normal
risk factor: medical student, stress , single (haha)
other medical illness: suspect diri sndr ade knee OA (osteoarthritis)..haha
history laen not relevan

provisional diagnosis: periorbital swelling secondary to being a stress single medical student (haha)~~ excellent diagnosis la..haha

treatment:
1. stress management (berjaya selepas sesi2 terapi..xsempat lagik nak post sal terapi diri aku)
2. cari pakwe @ husband terus (benggong...haha)~~ sape nak aku turun tangan..haha
3. jgn jadi medical student...haha..aku nak jadi (.......) ???? benda ape sesuai ngan aku?? ~~ xde benda yg sesuai...sbb kalo suriumah 2 pekerjaan...aku mesti kena tendang dr keje,.haha


just nak kongsi sal SLE(untuk 1st case report medical aku)
mnemonic aku untuk SLE (systemic lupus erythematosus) : MOHD SARIPAN

M: malar rash
O: oral ulcer
H: hematological (hemolyic anaemia, thrombocyopenia)
D: discoid rash
S: serositis
A: arthritis
R: Renal (proteinuria, cellular cast
I: Immunological (anti-dsDNA, VDRL
P:photosensitivity
A: antinuclear antibody
N: neurological (seizures, psychosis)

to make a diagnosis of SLE, any 4 or more of this 11 criteria :)

p/s: skrg selera makan bertmbh..aigoo..
result VIVA PRO 3 dah keluar..gud luck sape yg VIVA (xkirala korang Viva yg mane)..insyaallah
final year suma tgh berdebar2 menanti result ari Khamis ni..seramai tot--tot-- (terpakse dirhsiakan ) yg diura-urakan yg mmg fail (takutnye..cuak!!)


0 pesakit datang ambik MC:

Post a Comment

rajinkan tgn untuk bgtau sakit ape..hehe..ops komen anda :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...