http://bling-bling-ropol-ropol.blogspot.com

Sunday, February 20, 2011

A B C Part 1♥

amat jarang mengupdate blog sekarang..sekali update panjang lebar..mesti suma malas nak baca..hehe

2 minggu lepas abes A&E posting (sekarang dah masuk anaes posting)

antara ringkasan menarik sepanjang 3minggu semasa A&E posting (kecemasan)

  • aku ketua posting ni..pening kepala nak susun jadual duty..
  • ari ke-2 aku dah start sakit tekak pas duty malam..esoknye demam teruk dan pergi interview keje (SPA) ngan keadaan sakit.nasib baik interviwer sangat baik
  • aku cakap aku nak further study jadi doktor untuk kecemasan (sebab aku jenis suka buat cepat-cepat dan suka cemas2)
bersama-sama junior hoki. sakit kaki sebab pihak lawan dengan bebalnye gi langgar aku yg tgh bawa bola..terus jatuh menyembah bumi. pastu ankle trus sakit..tapi ngan semangat kesukanan still main lagik..sape langgar aku tue tak minta maaf pun..isk!

byk kali cedera sebab hoki pun aku tetap suka main hoki..
  • register diri sendiri sebagai pesakit di kecemasan sebab nak ubat surut bengkak dari doktor..tak pasal-pasal kena X-ray kaki..dengan secara sengaja memilih doc B untuk periksa aku..haha (antara doc hensem dan otai di A&E..haha)

kes-kes yang besh
  • makcik datang ngan sakit tangan dan sebelum ni ade breast CA (kanser payudara)..rupenye kanser dia dah merebak ke tangan dia.ade pathological fracture.sian sama makcik ni.

  • makcik datang ngan intestinal obstruction (perut tersumbat)..xleh berak,makan pun muntah..X-ray dia bowel suma dilated (1st time jumpe case fresh sebelum masuk wad)

kalo korang tgok dalam ER je..ni aku buat kat patient betul (gmbr hiasan)
  • dapat buat cardioversion kat patient collapsed." soleha.buat cardioversion" kata specialist.muka control 'macho'. dah lama tak tak buat..ok, ramai tak pernah buat pun.aku bernasib baik diberi amanat nak buat kat patient.."everybody clear!!" "SHOCK". patient lepas tue masuk ICU, xtau ape jadi lepas tue.

  • sorang adik kemalangan open book fracture, darah banyak dan kaki sebelah terpaksa dipotong..sangat kesian sebab still muda..


ni gmbr buat ear syringing masa elektif dulu..sekarang buat kat HUSM plak.
link entri semasa elektif: di sini
  • jatuh cinta ngan ENT sebab selalu case aku dapat sal ear pain..dapat buat scope dan ear syringing. sambil-sambil revise ENT yang dah lama tinggal..

  • tertiba nak jadi pakar telinga..haha. jumpe 'biras' dalam telinga patient..orang kelantan panggil serangga tue biras..tempat laen aku tak tau pe..dengan semangat present kat doktor dan plan nak buat ear syringing..ok, awak buat..yeye. aktiviti main air perlulah mengajak orang laen: Hanis dan Pali join sekali.
  • nak jadi pakar mata jugak..tapi ramai kate aku tak leh jadi pakar mata sebab aku pakai contact lens..haha.silap-silap aku yang promote contact lens kaler2 kat patient..susah plak..haha. ade patient sakit mata..'pancut' ngan normal saline 2 botol..bermain air lagik..

  • jumpe patient masalah jiwa suami isteri datang berkali-kali kat A&E.case nak minta ubat tido..

  • sangat annoyed ngan patient yang datang sakit biasa je kat A&E malam-malam..seperti demam, selsema biasa.tapi dengan hati yang baik..kami akan treat jugak.

  • kalo duty triage group aku akan buka 2kaunter..dan patient tak sempat daftar , kami dah clerk dulu..haha..sampaikan bile tak dah abes clerk, xtau ape nak buat..last-last tgok gambar orang kawen..haha (aku nak kawen gak!!)

  • suka duty ngan MA cute (H) dari MA hensem tapi menyampah aku..haha

  • jumpe pesakit datang nak minta MC.padahal dah dtg 2hari lepas dan dapat MC..kirenye datang nak sambung MC..aku check la..batuk dia dah ok.chest pun dah clear.dah tak demam..pastu aku taye sebab ape sebenar datang (ok, dia pekerja hosp dan mmg keje kesihatan)..rupenye dia nak MC.
hampeh tak? tak sakit nak MC..pastu aku present kat doc Boniami sal patient ni..leh dia secara terus terang cakap, kalo kat klinik staf, kalo tak demam, tak dapat MC.tau plak dia A&E senang dapat MC
Doc B: ok je ni..lung pun clear..esok gi keje yer (dengan lembut je cakap)
patient ni datang pun xmau ubat..sebab nak MC je (masyarakat..masyarakat)

P/s: dalam hati: sorry la kak, kak dapat ngan saya..saya nampak kak 2hari lepas ambik MC..mane leh nak sambung..hehe

6 comments:

  1. kat ane sng nak dpt mc ek??okesh..malam nih kt serbu!!!

    ReplyDelete
  2. suke bace entry bakal dr ni.
    saye pon bkal dr gak but x la sepandai u
    keep it up ur entry & post!. =)

    ReplyDelete
  3. @cik NAD -miszhelena-
    bakal doc U mane?? I takla pandai pun..byk dugaan untuk sampai final year ni..
    thanx..sila la follow dan singgah sini yer.

    ReplyDelete
  4. akk study kat U mne ek? sekarang Ho dah la ek.. =)

    ReplyDelete
  5. @i.am.me
    kak study kat USM
    insyaallah, akan HO dalam bulan ni. ari selasa ni induksi.doakan kak dapat hosp ipoh :)

    ReplyDelete

rajinkan tgn untuk bgtau sakit ape..hehe..ops komen anda :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...