http://bling-bling-ropol-ropol.blogspot.com

Thursday, February 24, 2011

Pakar Bius?? Ermmm...

selepas posting A&E, posting Anaesthesia (pakar bius) pulak selama 2minggu (je!)

tadi pagi baru je abes exam untuk end-posting..dan lepasni masuk district (tak berada di USMKK..so jgn rindu i tau..hehe..ber'i' plak)

selama dua minggu ni kami dibahagi dua kumpulan..seminggu di OT (dewan bedah) dan seminggu di ICU (wad rawatan rapi..biasenye patient yang sakit teruk)

1st week

muka Ghani tak leh blah..tgh buat cricoid pressure (BURP)

sekali lagi belajar intubate tp kali ni model dia dah ade cleft palate..haha (terkopak abes)
yang ni pakai light scope..so lagik senang nak view vocal cord dan tak payah nak tunduk-tunduk.

1st week kena kat OT..(tak suka)

Hanis! gambar dia byk mencapap plak sebelum masuk OT untuk oncall..kena makan kerepek sedap dulu..hehe


ni Che Ku Bahirah..
HAPPY BESDAY (24/2)
kalo jumpe dia tolongla wish kat dia..hehe (ok,sebelum kul 12 malam ni la..haha)


ape ni?? warmer..kira cam pemanas solution or darah sebelum sampai ke pesakit.

doc:tau pasang benda ni? (warmer)
aku, Hanis, CK: tau..
(cuba masukkan tiub tue dalam warmer..dan letak..siap)
doc: camni ke?? eh, nampak sgt tak tahu..
kami: blur...?? (selalu tgok nurse buat camni)
doc: kena la dekat ngan patient..kalo tak tak guna (sambil tunjuk cara yang betul)
kami: oooo (betul gak)
tak leh tiru cara orang laen pasni..hehe

ni remote untuk suma alat-alat dalam OT dari (ok, tipu je)

aku suka main benda ni..besh ooo remote untuk katil patient..
kalo surgeon suruh naikkan.turunkan patient (nak terbalik atau naik sampai bumbung pun leh..hehe)


untuk posting bius ni, benda-benda yang penting korang kena monitor dan tahu
gile serabut kan..
ni kat belakang patient..kite monitor suma vital sign patient masa pembedahan..nak adjust gas suma kat sini
yang sane..korang nampak tak meja belah sane..tue tempat ubat-ubat untuk pesakit bg dia tido (tak sedar dunia)..melambak gile ubat (aku tak suka hafal ubat)



kami bertiga in-charge OT ni..ortho tgh masukkan plat patah tulang paha
MO plak asyik tinggalkan OT..
boring kan..
so,tangkap-tangkap gmbr semasa pembedahan tgh berjalan..hehe


minah 'besday girl' lagik..hehe
nakal CK ni
OT sangat la sejuk (buat orang2 yang kurang lemak cam aku -perasan kurus..sgt la tak tahan) rase nak baring sekali ngan patient ngan warmer


sebab sejuk sgt aku kena serangan 'tarik' di kaki (bukan sawan) tarik yang sakit tue..sampai tak leh jalan..
CK leh gelak je tgok aku yang kesakitan.
" tak tau nak buat pe..gelak je la"
aku yang sakit gile ni..sabar je la tgok orang laen gelakkan kite..

ni patient yang kena masukkan K-wire sebab patah jari kaki..

monitor vital sign patient dan catatkan kat file hijau tue setiap 10 minit..sebab doc anes tah ke mana..

pakar bius for me?? NOPE! terlalu boring




anna dan Dharishini semangat CNY ke??hehe

last class for Radiology..yeah!!

p/s:lepas ni masuk district, so nak pesan siap-siap kul 9-10malam hari isnin, aku nak tgok Dream High Online final episode.so, jgn bg aku tugas ape-ape masa tue..pleaseeee

5 comments:

  1. tgh pening nk further dlm anaesth ke ortho..huhuh..

    ReplyDelete
  2. @A'a
    kalo suka duduk saje..leh tahan sejuk ot,suka sal ubat..leh r ambik anes..kalo suka bertukang better ortho..I vote for ortho..hehe

    ReplyDelete

rajinkan tgn untuk bgtau sakit ape..hehe..ops komen anda :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...