http://bling-bling-ropol-ropol.blogspot.com

Monday, April 04, 2011

Benda yang Perlu Ada Masa STUDY WEEK


day 2 of study week

yup, sekarang dah study week..dan beberapa hari je lagik untuk Final Exam untuk medical school ni (tgok bilangan hari yang tinggal kat atas tue)

scary tak??haha

cuak?? belum lagik..sila psychokan aku (threshold stress tinggi so susah nak gabra2..cool sentiasa)..tp tgoklah beberapa hari lagik,maybe mase tue 24jam pun tak cukup untuk sehari

sesiapa ade excessive stress dan sleep phobia mai bagi aku skit..aku nak gak rase

selain buku yang tebal kalah kamus dewan bahasa dan pustaka, nota-nota, kertas-kertas tuk nenek senior2 bagi wasiat..

benda yang aku selalu ade kat meja study aku sepanjang study week adalah:

jeng..jeng..jeng


1. Acne cream @ gel
ape kes plak ade ubat jerawat ni??
korang pun tau masa2 study ni selalu kesihatan diri selalu diabaikan..so, bykla bakteria2 bermaharalela kat muka dan timbullah benda-benda berwarna merah kat muka kan..
nyahkan ngan acne cream

sekarang ni aku pakai acne gel yang ni..sbb dia gel, sgt ringan, dan tak meleket..kalo jenis krim aku tak suka..kalo Oxy tue, NO untuk aku. tak berkesan pun.


sebenarnye aku nak cari jenama ni...puas aku cari kat KBMALL, KB.bagi aku jenama ni paling berkesan. sekejap je jerawat yang gatai tue ilang..merah-merah kat muka pun tak nampak pas pakai ni (direkemankan oleh aainaa)

so, sape2 tau kedai mana ade jual kat Kelantan ni sila bgtau aku..sbb dulu aku beli kat Guardian KBMall, aleh2 dah tak jual dah..huhu

byk jerawat kat muka sekarang (forehead, dagu)..mungkin sebab tgh cuba 1jenama pencuci muka baru aku cuba ni, nak tgok kebekesanan pas 2minggu..hehe (alasan padahal malas cuci muka)

(setiap kali pencuci muka abes,mesti tukar..xpernah stick kat satu jenama..sgt tak bagus kan..hehe)

jgn lupe cuci muka sekurang-kurangnye 2kali sehari dan apply ur routine penjagaan muka :) (wpun dok bilik je..prevention is better)


2. Cermin
selain dapat taye kat cermin hari-hari: sape wanita tercantik kat dunia ni..

haha..aku hantu cermin..so benda ni sure ade kat atas meja.
setiap saat tgok jerawat ni surut tak..haha

3.Air bergelen2
takla sampai bergelen..tp air penting untuk perjalanan bendalir dalam badan (ceh cam iklan bendalir kereta plak)..haha

air jugak dapat mengurangkan jerawat..

cepat2 ambik air minum..hehe


4. makanan untuk mengunyah
kalo tak mengunyah, sure mengantuk..so sediakan makanan sampingan

tp kalo korang rase berisi masa study week, itu normal..haha (leh salahkan stress dan kuat study)
tapi ade yang dah tembam sebelum start study week lagik..sape nak jawab tue..haha :P (sape terasa??)



5. pil supplement


ni optional..sebab aku pun tak ambik..hehe
aku respect abes sape yang tiap2 ari makan pil tambahan ni..leh strict camtue( *clap*clap*clap)
aku pun ubat tak makan..tambah nak tambahan kan..hehe


6.Kopi
aku puyer supplement tambahan : KOPI!! hehe

ade kawan aku pernah taye..sebab dia perasan aku tido 1,2 jam je sehari..tapi pagi2 gi wad suma segar cam tido 7,8jam tanpa mengantuk..jawapannye: KOPI cap (ape-ape je..aku layan)

biase aku ambik 2gelas je sehari..pagi wajib.lagik pun tak, terlebih plak..maunye benggong..haha

benda2 3+1 or ade yang 7+1 ke sumanye byk kandungan gula (bakal pesakit diabetis sila berhati-hati apabile mengambil kopi..hehe)

(mak,nak balik nanti nak kopi eman satu kotak..hehe..stok dah abes)~pesanan untuk mak aku je, yang korang baca tue..buat pe? :P

tue je la..korang plak ape yang korang kena ade??

selamat berstudy week..

14 comments:

  1. Ya Allah.. byk nyew banda.. haha.. mmg perempuan nie mcm2 la.. kalo org laki, study sambil tgk tv atau dgr lagu je.. simple je.. hehe

    Entri Panas! Pakej Lengkap Nuffnang :
    Rahsia Terbongar! Cara Sebenar Menjana Pendapatan Lumayan Nuffnang (Bahagian 1)

    Rahsia Terbongar! Cara Sebenar Menjana Pendapatan Lumayan Nuffnang (Bahagian Akhir)

    ReplyDelete
  2. @Firdaus Kasim
    eh, pompuan pun membaca sambil tgok tv dan dgr lagu gak..tp sol tgok certa korea la..hehelagu korea..suma korea la :P

    ni benda tambahan

    btw, jerawat suma dah surut sambil study..haha

    ReplyDelete
  3. @si cebbie cholet
    beshnye dah abes study..doakan sol pun cepat2 abes gak..hehe
    thanx cebbie
    comelnye nama awak..hehe

    ReplyDelete
  4. st0k maggi takde?
    biasanya time exam malas nak turun cafe..hehe

    ReplyDelete
  5. :D it will be great if i can study in msia

    ReplyDelete
  6. apa2 pon good luck tuk exam anda..kita akan exam paada hari yang lebih kurang sama..jejeje..

    ReplyDelete
  7. ane plak...kite study dulu tade pun de ubat jerawat bagai...tapi bab cermin tu kena ade...penat study belek muke kat cermin...wat muke toye, wat muke plg ayu...issssshhh

    ReplyDelete
  8. air bergelen2 tu plg penting bagi aku untuk mengelakkan ngantuk

    hohohoh

    ReplyDelete
  9. @lea
    ops stok megi mesti ade gak..takut lapo tgh malam..hehe.tp bile study week kn kurangkan..benda2 pengawet xelok..hehe

    ReplyDelete
  10. @pikah
    salam pikah..selamat berkenalan..td jalan blog pikah..
    belajar kt mane2 pun sama gak.ade baik dan buruk masing2..pikah yang ade rezeki belajar oversea perlu la bersyukur..belajar kat malaysia agak susah sebenarnye.

    gud luck pikah :)

    ReplyDelete
  11. @FurBall
    hehe..gud luck gak..ni exam yang kumpul 5tahun study..gile tul

    ReplyDelete
  12. @misz sheyla
    cermin ngan wanita tak leh dipisahkan..hehe.maunye tak ubat jerawat nnt exam depan doktor, takut doktor tak kenal, jerawat penuh muka..haha

    ReplyDelete

rajinkan tgn untuk bgtau sakit ape..hehe..ops komen anda :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...