http://bling-bling-ropol-ropol.blogspot.com

Thursday, April 07, 2011

Sebab Kuat SKODENG..mata bengkak??!!


itulah tak dengar cakap orang tua..jgn mengintai nak mengintai gak..kan dah bengkak bijik mata tue..rasekan akibatnye!! (gelak jahat)

awek comel mane tah aku culik kat google..xde kaitan ngan tajuk pun gmbr dia..ambik sbb comel..haha

dijadikan cerita aku dah sakit mata selama 3hari..

hari ke-3 dah cam ni..mata bengkak, air mata turun byk, bengkak sampai separuh dunia tak nampak

mampu tersenyum dengan tak ikhlas..haha
pupil aku dah nak tertutup dah..
nak pegang kelopak mata pun sakit

akhirnye gagahkan diri gi Klinik Staf USM..sebab Klinik student dah tutup..

doktor bg ubat suma (nsb baik dpt doktor baik..aku minta ubat laen pun dia layan je)
sebenarnye aku nak jimat duet,beli kat luar ubat tue mahal dalm rm20-30, minta kat doktor dpt free..student katanye (dah bayar yuran kesihatan kan..perlulah gunakan hak anda..haha)

doktor suruh balik bilik tuam bengkak tue untuk surut..pedihla gak nak letak benda suam atas bijik mata..nsb baik tak terkeluar mata je..

serius ajaib tul sesi tuaman aku..trus surut mata aku ni 50% dari saiz asal

masa tue, aku buka la buku Oftal yang dah lama tinggal..yela belajar oftal masa 4th year je

sebab aku pasti, bengkak aku ni bukan bengkak cam orang tua cakap sebab mengintai @skodeng..

kak farmasi pun kata : ooo..mengintai sape ni?? huhu

cari-cari rupenye aku ade

Meibomianitis


nama cam siam pun ade

disebabkan kelenjar Meibomian tersumbat (kelenjar ni ade kat kelopak mata)


bile dah tersumbat maunye bengkak kan..


leh nampak kat eyelid aku cam gambar no 1 tue..(xyah pakai kanta pembesar pun leh nmpak)

alhamdulillah tak la severe cam gmbr no4 cam tue




berlainan plak ngan stye (ni bengkak yang korang kate sebab mengintai)

laen skit sebab dia ade butir cam ni

kesimpulannye: saya bengkak mata bukan sebab mengintai ..sebenarnye sebab dah lama tak skodeng orang dari tingkap bilik..dah jarang junior2 dating bawah ni...hehe


mata bengkak + nota yang bertimbun yang menjerit untuk dibaca


p/s: malam ni..ade gathering ngan blogger usmkk (aku akan dtg ngan mata 'menawan')..hehe
secara saintifiknye takde kaitan mengintai ngan mata bengkak..hehe :P

TIDAK BERJANGKIT..kalo tak dahlama kena quarantine ni..hehe TIDAK BERJANGKIT, so,jangan tak tegur plak gathering nnt..haha
(lea puyer pasal)

11 comments:

  1. harap2 tak berjangkit!..hehe

    ReplyDelete
  2. spruh dunia glap erkk...hpe u get well soon

    ReplyDelete
  3. @HaFizaH aYu
    gelap tak nampak la..hehe
    thank..
    mata pancaindera penting..

    ReplyDelete
  4. awek kat atas sekali tu nangis pasai pa...

    ksol skodeng sapa ngaku cepat...ahaa

    ReplyDelete
  5. gambar kat atas lawa..hahahaha...*gelak guling2

    ReplyDelete
  6. @chanz
    ko..awek lawa taye je..dia nangis pas kena tampar ngan ksol sebab cute sgt..haha

    selalunye ksol selalu skodeng ko dating bawah DM tue..

    nape ko dah tak dating dah??

    haha (hakim ngan sape???)

    jeng..jeng..jeng

    ReplyDelete
  7. @unanswerable sunset
    gmbr atas lawa..gmbr kat bawah tak lawa la kan?? hampeh

    ReplyDelete
  8. bukan lawa tapi lawak..typing error
    ps:kak sol comel ...heeee...

    ReplyDelete
  9. @unanswerable sunset
    haha..nsb baik typing error..haha..
    gmbr atas tue muka mintak kena tmpar buat cm tue

    ReplyDelete

rajinkan tgn untuk bgtau sakit ape..hehe..ops komen anda :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...